052 41 00 64

Hoe kan ik mijn kind van zijn luizen af helpen

Hoe leven luizen?

Luizen zijn insecten met een lengte van 2 à 3 mm. Ze houden zich aan het haar vast met  tangetjesaan het uiteinde van hun potenenze zijn bestand tegen water. Ze voeden zich met bloed, dat ze uit de hoofdhuid halen. Luizen kunnen twee maanden oud worden. Een vrouwtje legt tot tien eitjes (of neten) per dag. Een neet komt na zeven tot tien dagen uit, en het beestje is na twee weken volwassen.

Op welke manier loopt mijn kind kans luizen te krijgen?

Deze parasitaire ziekte heeft niets met slechte hygiëne te maken. Besmetting is uitsluitend te wijten aan direct contact, want luizen vliegen en springen niet. Ze verspreiden zich op plaatsen waar groepen mensen bijeenkomen: kinderdagverblijven, vrijetijdscentra, scholen, enz. Je kunt luizen opdoen via sportmatrassen, haarborstels of de muts van een ander kind. Een kort contact volstaat om geïnfecteerd te raken.

Hoe weet ik of mijn kind luizen heeft?

Als uw kind zich krabt of als de school waarschuwt tegen luizen, moet u zijn of haar hoofdhuid goed inspecteren. Let vooral op het gebied rond de oren, de slapen en de nek. Neten zijn ovaal, glimmend en ongeveer 1 mm groot. Ze lijken op roos, maar u kunt ze niet verwijderen met een borstel. Til de haren op de slapen en vooral in de nek omhoog: de neten bevinden zich gewoonlijk in de buurt van de haarwortels. Controleer ook de schouders op puistjes en krabsporen.

Welke maatregelen moet ik treffen om mijn kind te verzorgen?

Kijk of andere gezinsleden last hebben van neten en luizen. Gebruik een kam met erg fijne tanden om de parasieten te verwijderen. Koop een shampoo of speciaal behandelingsmiddel bij uw arts of apotheker. Waarschuw de school of het kinderdagverblijf. Was het beddengoed, mutsen en pluchen speelgoeddieren in een wasmachine op een zo hoog mogelijke temperatuur. Uw apotheker kan u bovendien antiparasitaire middelen aanraden die u voor het wassen op de kleding kunt spuiten. Let goed op zomen en kragen van overhemden.

Welke voorzorgsmaatregelen moet ik nemen om te voorkomen dat mijn kind luizen krijgt?

Het is moeilijk te vermijden dat uw kind luizen oploopt. Voorkom echter dat kinderen onderling mutsen en sjaals uitwisselen. Controleer regelmatig de hoofdhuid van uw kind en die van uw hele gezin. Borstel, kam en was het haar van uw kind regelmatig. Luizen leven op de hoofdhuid. Verder hebben kinderen met kort haar iets minder last van besmetting.

Hoe kan ik mijn kind van zijn luizen af helpen

Respecteer zorgvuldig de handleiding van de voorgeschreven middelen: de hoeveelheid die u op het haar moet aanbrengen, de inweekduur, latere controles. Al deze voorzorgsmaatregelen staan borg voor een geslaagde behandeling.

MAAK EEN AFSPRAAK: 052 41 00 64

Voor een afspraak, gelieve de dokter telefonisch te contacteren op het nummer: 052/41.00.64

Deze site vervangt geen medische consultatie