052 41 00 64

Ik neem kennis van de kwalijke gevolgen van tabak

Mijn haar

Als gevolg van de schadelijke neerslag, is uw haar dof en straalt het weinig vitaliteit uit. 

Mijn ogen

U heeft een hoger risico voor bindvliesontstekingen. Uw gezichtsvermogen gaat achteruit. De ooglens veroudert sneller en de kans op staar (cataract) neemt toe.

Mijn oren 

U hebt gehoorsproblemen en vaker last van ontstekingen. 

Mijn neus 

U hebt vaker last van neusverkoudheden. Uw reukvermogen is gewijzigd.

Mijn mond en keel

Uw tanden worden geel en u hebt een slechte adem. U krijgt last van tandvleesontstekingen en uw tanden gaan loszitten (parodontitis). Uw stembanden raken geïrriteerd en uw stem verandert. De kans op tong-, keel- en stembandkanker wordt verveelvoudigd.

Mijn huid 

U hebt een fletse gelaatskleur en een droge huid, en krijgt eerder diepere rimpels. Littekens genezen langzamer. 

Mijn spijsverteringsstelsel 

Uw slokdarm raakt door de rook geïrriteerd, wat aanleiding kan geven tot reflux van maagsappen. Sigaretten kunnen maagzweren en/of slokdarm- of maagkanker veroorzaken.

Mijn longen 

U raakt sneller buiten adem. U verveelvoudigt de kans op chronische bronchitis en  longkanker. 

Het cardiovasculaire systeem 

Uw pols versnelt en uw bloeddruk stijgt. Tabak leidt tot meer vetafzetting (atheroom) in uw slagaders en de kans op aderverstopping door een bloedklonter (trombose) stijgt. U stelt zich hierdoor bloot aan angina pectoris, een hartinfarct en hersenbloedingen.

Mijn hersenen en zenuwstelsel 

Uw geheugen gaat achteruit en uw concentratievermogen verslechtert. U bent irriteerbaar en nerveus, u trilt.

Mijn botten

Osteoporose wordt ernstiger omdat het botverlies 10 jaar eerder begint.

Mijn nieren en blaas 

Er bestaat een nauw verband tussen tabak en blaas- en nierkanker.

Mijn benen 

Ze zijn vaak zwaar en gezwollen. Roken lijdt ook tot thrombosen van de bloedvaten in de benen.

Mijn genitaliën

Tabak speelt een rol bij impotentie en vermindert de vruchtbaarheid van mannen en vrouwen. De menopauze begint eerder bij rokende vrouwen. 

Mijn baby 

De kans op buitenbaarmoederlijke zwangerschappen en miskramen neemt sterk toe, evenals de kans op voortijdige bevallingen. Baby’s van rooksters krijgen te weinig zuurstof en worden blootgesteld aan giftige stoffen, waardoor ze bij de geboorte vaak kleiner zijn.

Koolmonoxide (CO) is een goede indicator voor de kwalijke gevolgen van tabak. Dit giftige gas komt voor in tabaksrook. Het komt terecht in uw longen en daarna in uw bloed, waar het een deel van de aanwezige zuurstof absorbeert. Door het koolmonoxidegehalte te meten, kan worden geschat in welke mate uw lichaam van tabak is doordrongen. De meting wordt verricht met een klein apparaatje.

MAAK EEN AFSPRAAK: 052 41 00 64

Voor een afspraak, gelieve de dokter telefonisch te contacteren op het nummer: 052/41.00.64

Deze site vervangt geen medische consultatie