052 41 00 64

Ik zorg ervoor dat mijn baby goed slaapt

Hoe lang moet mijn baby slapen?

Hoe jonger uw baby is, hoe meer hij moet slapen. De behoefte aan slaap neemt tijdens de groei af. Pasgeboren baby’s slapen ongeveer 18 uur per dag. Een baby van één jaar slaapt niet meer dan 14 uur per periode of in cycli van 3 à 4 uur. Niet alle baby’s slapen evenveel. Sommige baby’s slapen veel, andere minder, zonder dat dit hun ontwikkeling schaadt.

Hoe help ik mijn baby ’s nachts door te slapen? 

Leg uw baby ’s avonds op een vaste tijd in bed en ontwikkel inslaapgewoontes: verhaaltjes, wiegeliedjes… De meeste pasgeborenen hebben ten minste eenmaal per nacht fles- of borstvoeding nodig. Als uw baby ’s nachts om een andere reden wakker wordt, kunt u hem helpen opnieuw in te slapen door niet onmiddellijk te reageren op zijn geroep en soms door hem of haar te laten huilen. Doe overdag de gordijnen niet helemaal dicht om uw baby te helpen geleidelijk de dag van de nacht te onderscheiden. Tot ongeveer 12 maanden doen de meeste baby’s twee dutjes per dag, daarna is een middagslaapje genoeg. Rond de vier maanden gaat de baby ’s nachts langer slapen en ‘doet deze zijn of haar nachten’.

Hoe laat ik mijn baby in slaap vallen?

Kies een klein bedje dat een gevoel van veiligheid geeft. De beste positie om uw baby neer te leggen totdat deze zich zelf kan omdraaien, is op de zij of de rug. De temperatuur in de kamer mag niet te hoog zijn, 18°C is genoeg. Vermijd pluchen speelgoed en kussens in het bed. Geef de voorkeur aan een warme pyjama boven dekens. Ban tabaksrook uit de omgeving van uw baby, vooral in het vertrek waar deze slaapt. Lucht de slaapkamer regelmatig.

Moet ik mijn baby wakker maken om hem of haar te voeden?

Het is nutteloos een slapende baby wakker te maken, tenzij deze te weinig weegt en vaak moet worden gevoed. 

Wat doe ik als mijn baby midden in de nacht wakker wordt?

De meeste kinderen beginnen rond de negen maanden ’s nachts wakker te worden en dit duurt soms tot ze drie jaar zijn. Als uw baby systematisch elke nacht wakker wordt en u hebt gecontroleerd dat hij niet ziek is, moet u proberen uw baby duidelijk te maken dat u rust nodig hebt en hem in zijn slaapkamer laten. Uw baby moet geleidelijk leren ook zonder u in slaap te vallen.

Ik zorg ervoor dat mijn baby goed slaapt

Slaapsiroop is verboden, tenzij die siroop voor grotere kinderen door een arts is voorgeschreven. Als u denkt dat uw baby slaapproblemen heeft, moet u uw arts raadplegen. Hij/zij kan u uitleggen hoe u uw baby kunt aanleren regelmatiger te slapen.

MAAK EEN AFSPRAAK: 052 41 00 64

Voor een afspraak, gelieve de dokter telefonisch te contacteren op het nummer: 052/41.00.64

Deze site vervangt geen medische consultatie