052 41 00 64

Kan ik aan sport doen met mijn prothese?

Welke sport(en) kan ik beoefenen met een prothese?

Bepaalde sporten kunnen zonder speciale beperkingen worden beoefend, zoals zwemmen, duiken, zeilen, fietsen, golfen, bowling en alle statische sporten zoals boogschieten.

Wandelen wordt zelfs in het bijzonder aanbevolen. Aangeraden wordt echter om aangepaste schoenen te gebruiken die de trillingen van de grond dempen, en te lopen op soepele oppervlakken in plaats van op asfalt.

Zijn er sporten uitdrukkelijk verboden met een heupprothese?

U moet weten dat, ondanks sterk ontwikkelde nieuwe technieken, protheses bestaan uit materiaal dat kan slijten en breken.

Bij uw eerste bezoek aan de chirurg, en als u nog jong bent, moet u uw gebruikelijke sportactiviteiten met hem bespreken, want bij de keuze van de prothese moet rekening worden gehouden met uw activiteiten en uw leeftijd.

Er bestaan tegenwoordig protheses met een hard-op-hard gewrichtskoppeling, die het voordeel hebben uiterst resistent tegen slijtage te zijn en die veel stabieler zijn. Vermijd te inspannende sporten of sporten waarmee uw heup wordt blootgesteld aan herhaalde schokken, zoals rugby, voetbal, vechtsporten, squash, hardlopen, waterskiën of handbal.

Ik heb tennis gespeeld op een behoorlijk niveau, mag ik deze sport weer oppakken met mijn heupprothese?

Als u gewend was te tennissen, kunt u deze activiteit weer oppakken. U moet dit met uw chirurg bespreken; deze kan u advies geven over hoe u het tennissen weer kunt oppakken, afhankelijk van de plaatsingstechniek van de prothese die in uw situatie werd gebruikt. In het algemeen wordt aangeraden om de activiteit geleidelijk op te pakken en bij tennis is het beter om dubbel te spelen en bij voorkeur op gravel.

Andere sporten kunnen onder begeleiding en op uw niveau van voorheen worden beoefend. Met name wandeltochten, schaatsen, dansen, skiën en bodybuilding behoren tot de mogelijkheden.

Welke sporten zijn verboden met een knieprothese?

Sporten die sterk worden afgeraden zijn hardlopen, waterskiën, voetbal, rugby, handbal, hockey, basketbal, vechtsporten, squash, tennis (enkelspel), gymnastiek.

Alle sporten waarbij de gewrichten zwaar worden belast met voornamelijk torsiekrachten worden in principe afgeraden.

Hoelang na de operatie kan ik weer gaan sporten?

In het algemeen wordt geadviseerd om 3 tot 6 maanden na de plaatsing van uw prothese te wachten. Raadpleeg uw chirurg, hij zal u adviseren naar gelang de aard van de interventie.

Uw chirurg zal een bepaalde sport adviseren of afraden, naar gelang de gebruikte plaatsingstechniek van de prothese, het type prothese en uw lichamelijke en sportieve capaciteiten voor de operatie. 
Na de plaatsing van de prothese is het belangrijk goed te revalideren om te voorkomen dat uw gewrichten te stijf worden.

MAAK EEN AFSPRAAK: 052 41 00 64

Voor een afspraak, gelieve de dokter telefonisch te contacteren op het nummer: 052/41.00.64

Deze site vervangt geen medische consultatie