052 41 00 64

Kanker: ik heb aangepaste voedingsadviezen gekregen

Kan kanker leiden tot gewichtsafname?

Ja. Om verschillende redenen.
Kanker kan een verminderde eetlust veroorzaken en kan leiden tot verminderde voeding of zelfs een totaal gebrek aan voeding. Deze verminderde eetlust kan worden veroorzaakt door de tumor zelf, door een mechanische oorzaak (obstructie van de slokdarm bijvoorbeeld), door wijziging van het mechanisme dat de eetlust aanstuurt, door de pijn of zelfs door een depressieve stemming.
Minder voeding kan leiden tot een progressieve vermindering van de eetlust.
Anderzijds gaat het energieverbruik van het lichaam door het optreden van kanker omhoog.
De stijging van het energieverbruik en de afname van de voedselopname veroorzaken storingen van de balans die een gewichtsafname tot gevolg heeft en zelfs kan leiden tot ondervoeding.

Een voedingsdeskundige of een diëtist zullen u helpen bij het optimaliseren van uw voeding. U krijgt simpele adviezen en tips: u kunt uw maaltijden pureren, spreiden en verrijken, enz.

Wat is ondervoeding?

Ondervoeding is een staat die wordt veroorzaakt door onvoldoende voedselopname en onvoldoende energie om in de behoeftes van het lichaam te kunnen voorzien. Ondervoeding wordt gekenmerkt door een aanzienlijke gewichtsafname in korte tijd.

Kunnen mijn behandelingen bijdragen tot ondervoeding?

Ja. De behandeling van kanker veroorzaakt voedingsveranderingen. 
De chemotherapie en de stralingstherapie kunnen ontstekingen en pijnlijke slijmvlieslaesies in de mond (mucitis) veroorzaken. De behandelingen kunnen ook misselijkheid, braken en andere spijsverteringsproblemen veroorzaken. Daarnaast wordt de smaak door de chemotherapie aangetast en kan er een afkeer ontstaan tegen bepaalde voedingsmiddelen. 
Als u last heeft van misselijkheid of braken, is het belangrijk dat u hierover praat met het medisch team, zodat ze u praktische adviezen kunnen geven of u de meest geschikte behandeling kunnen voorschrijven.

Wat kunnen de gevolgen zijn van ondervoeding?

Door ondervoeding raakt u verzwakt. Een gewichtsverlies van 15 % kan uw leven al in gevaar brengen. Bovendien is de kans op een infectie bij ondervoeding vier maal zo groot.

Bestaan er voedingsadviezen die ik kan volgen met het oog op de chemotherapie?

Ja. Chemotherapie kan een afkeer van voedsel veroorzaken. 
Als uw eetlust door de geur wordt afgeremd, is het raadzaam om de maaltijden in kleine porties te verdelen (6 tot 8 maaltijden per dag) of om te kiezen voor koude gerechten. 
Als u, ondanks de adviezen, toch gewicht blijft verliezen, kan uw arts u voedingssupplementen voorschrijven die aangepast zijn aan uw situatie. Deze zijn energie- en eiwitrijk en verhogen de voedselopname, zelfs als u er maar kleine hoeveelheden van neemt.

Bestaan er voedingsadviezen die ik kan volgen met het oog op de stralingstherapie?

Ja. Als de behandeling het KNO-gebied (neus, mond en strottenhoofd) aantast, kan uw mond uitdrogen en kan de opname van voeding lastig zijn. Het is in dat geval raadzaam om saus aan uw voeding toe te voegen om deze zachter te maken, of om de voeding te mengen met bouillon of melk.
Als de stralingstherapie uw buik beïnvloedt, bestaat de kans op een verstoorde darmbeweging. In dat geval moet u minder vezels en rauwkost eten, gedroogd en onrijp fruit vermijden.
Na een maagoperatie of na een operatie van het KNO-gebied kan het nodig zijn de maaltijden te spreiden en de voedingsmiddelen te pureren.

Kan ik orale voedingssupplementen innemen?

Ja. Orale voedingssupplementen kunnen onvoldoende voedselopname compenseren. 
Ze zijn op recept leverbaar en u moet de aanbevelingen van uw arts wat het gebruik ervan betreft opvolgen. 
Deze supplementen zijn verkrijgbaar in de vorm van melkdrankjes, fruitdrankjes, soep, pudding of poeder diet aan de normale voeding kunnen worden toegevoegd. U kunt samen met uw arts of apotheker de vorm en de smaak kiezen die het handigst in uw situatie zijn en die u het lekkerst vindt.
In het kader van uw kankerbehandeling worden deze voedingssupplementen door uw ziekenkast vergoed.

Hoe kan een voedingsdeskundige of een diëtist mij helpen?

Een voedingsdeskundige of een diëtist kan u helpen om uw voeding te optimaliseren en uw voedselopname te verhogen.
Ze kunnen de caloriebehoefte berekenen en ze kunnen u simpele adviezen en tips geven om uw maaltijden te verrijken, door er voedingsmiddelen aan toe te voegen die rijk zijn aan eiwitten en vetten (geraspte kaas, gehakt, boter, room, enz.).
Ze kunnen u ook helpen bij het bedenken van gerechten die beter bij uw situatie passen (spreiding van de maaltijden, gepureerde maaltijden, enz.), en tegelijkertijd lekker zijn.

Moet ik na de behandeling een speciaal dieet volgen?

In sommige gevallen zal uw arts u voedingsadviezen geven die u moet opvolgen (te vermijden voedingsmiddelen, in te nemen vitamines, enz.) of hij zal u aanraden om een afspraak te maken met een voedingsdeskundige of een diëtist.

Het is heel belangrijk om alles in het werk te stellen om overmatig gewichtsverlies te voorkomen. 
Bij gebrek aan eetlust is het raadzaam om de hele dag door kleine tussendoortjes te eten die zout (ham, kaas of gruyère-roomkaas, schijfjes worst, enz.) of zoet zijn (flan, griesmeel- of rijsttaart, ijs, verse kaas, yoghurt, dubbele roomkwark, kwark, gedroogd fruit, vruchtenmoes, granen in melk, mueslireep…).

MAAK EEN AFSPRAAK: 052 41 00 64

Voor een afspraak, gelieve de dokter telefonisch te contacteren op het nummer: 052/41.00.64

Deze site vervangt geen medische consultatie