052 41 00 64

Kanker: ik zal een behandeling met radiotherapie krijgen

Waarom is radiotherapie aangewezen?

Radiotherapie wordt vaak gebruikt in combinatie met een heelkundige behandeling.

  • Voorafgaand aan de heelkundige ingreep kan radiotherapie de omvang van de tumor te verkleinen, zodat die gemakkelijker operatief kan verwijderd worden. 
  • Na de heelkundige ingreep vormt ze een aanvulling op de plaatselijke ingreep.

Radiotherapie kan ook worden gecombineerd met chemotherapie (radiochemotherapie) zodat de kankercellen tegelijk plaatselijk en algemeen worden bestreden.

Hoe verlopen mijn radiotherapiesessies?

Meestal gaat het om een externe radiotherapie waarbij stralen worden uitgezonden die door de huid moeten dringen om hun doel te bereiken.

Voor de behandeling wordt de precieze te bestralen zone met een ”simulatie” bepaald aan de hand van medische beeldvormingstechnieken zoals een scanner. Om deze zone zeer precies te bepalen, worden richtpunten op uw huid getatoeëerd. 

De radiotherapeut bepaalt ook de stralingstechniek en berekent samen met de arts de totale vereiste stralingsdosis met de computer. Vervolgens berekent hij/zij de precieze fractionele dosis die bij elke sessie zal worden toegediend.

De radiotherapiesessies die daarop volgen, nemen minder tijd in beslag.

U wordt op een behandelingsbed gelegd, op een afstand van het bestralingstoestel. De vastgestelde dosis wordt in amper een paar minuten toegediend. U merkt de stralen niet op en ze zijn niet pijnlijk. De sessies worden volgens een strikt ritme herhaald, tot een zeer precies aantal is voltooid. Tussentijds moet u regelmatig op raadpleging gaan bij de radiotherapeut, die nagaat of alles goed verloopt.

Ik moet curietherapie krijgen; wat is dat? 

Dit is een interne bestraling, waarbij in het lichaam, rechtstreeks in de te behandelen zone een radioactieve bron (in de vorm van balletjes, korrels of draadjes) wordt geplaatst. Deze techniek kan maar bij bepaalde soorten kankers worden gebruikt. Na de implantatie blijft u tijdens de behandeling in een geïsoleerde kameren vervolgens wordt de radioactieve bron verwijderd.

Moet ik bijwerkingen verwachten?

Hoewel de gezonde weefsels rond de te behandelen zone steeds beter worden beschermd dankzij een preciezere gerichtheid van het bestralingsveld kan radiotherapie toch bijwerkingen veroorzaken: 

  • irritatie van de huid op de plaats van het bestralingsveld, 
  • vermoeidheid na enkele sessies, 
  • naargelang de behandelde zone: slikproblemen, aften, te weinig speeksel (in geval van bestraling van de hals); braken, diarree (bestraling van de buik); urinewegproblemen, geïrriteerde blaas (cystitis), irritatie van de vagina of het rectum (bestraling van het bekken).

U ondergaat een radiotherapie: enkele belangrijke tips 

  • Vermijd de zon, producten die alcohol bevatten, alles wat de huid kan irriteren. 
  • Meld eventuele bijwerkingen aan uw verzorgend team tijdens uw behandeling: zij kunnen u oplossingen of efficiënte behandelingen voorstellen. 

Denk eraan dat tegenwoordig nieuwe controleprocedures in het ziekenhuis zijn ingevoerd om de veiligheid van de patiënten te verbeteren.

MAAK EEN AFSPRAAK: 052 41 00 64

Voor een afspraak, gelieve de dokter telefonisch te contacteren op het nummer: 052/41.00.64

Deze site vervangt geen medische consultatie