052 41 00 64

Meer informatie over soorten lenzen

Welke soorten lenzen zijn er verkrijgbaar?

Er bestaan:

  • harde lenzen: deze zijn niet groter dan de diameter van het hoornvlies, ze zijn flexibel en bevatten weinig water
  • soepele lenzen: deze zijn groter dan de diameter van het hoornvlies, ze zijn zacht en gehydrateerd

Waarvoor worden ze gebruikt?

Beide soorten lenzen kunnen momenteel alle soorten oogafwijkingen corrigeren, zoals: myopie, hypermetropie, astigmatisme en zelfs presbyopie (ametropie genoemd) en kunnen door elke patiënt worden gedragen, ongeacht zijn leeftijd.

  • de harde lenzen zijn veiliger wat betreft  infecties en worden daarom meestal aanbevolen bij kinderen, met name bij jonge kinderen. Ze zijn ook geschikt bij problemen met de kwaliteit van het traanvocht.
  • de soepele lenzen zijn van begin af aan comfortabeler, maar vereisen een nóg zorgvuldigere hygiëne. Het traanvocht moet zorgen voor de toevoer van het benodigde vocht, waardoor men aan het einde van de dag “droge ogen” kan ervaren.

Van welk materiaal zijn ze gemaakt?

Ze zijn allebei samengesteld uit silicone en hydrogel in verschillende verhoudingen en hun zuurstofdoorbaarheid benadert het percentage van personen die geen lenzen dragen, waardoor de ogen optimaal kunnen functioneren.

De harde lenzen, die bijna uitsluitend uit silicone bestaan, zorgen voor een hogere zuurstoftoevoer naar het hoornvlies, omdat ze bij het knipperen van de ogen meer traanvocht doorlaten .ZE kunnen ook met gesloten ogen gedragen worden.

De soepele lenzen bestaan:

  • ofwel uitsluitend uit hydrogel (historisch gezien de eerste soort lenzen) met een doorlaatbaarheid die voldoende is om langere tijd met gesloten ogen te dragen (middagslaapjes of ’s nachts).
  • ofwel uit hydrogel en silicone (recenter en inmiddels eerste keus) met een doorlaatbaarheid die meestal hoger is dan de toegestane normen zodat ze ook met gesloten ogen gedragen kunnen worden. 

Voor zowel harde als soepele lenzen is een uitstekende hygiëne noodzakelijk, alsmede een zorgvuldig onderhoud, reiniging en ontsmetting.

Welke draagwijzen zijn er?

Harde lenzen zijn geschikt om zowel overdag te dragen (daglenzen) als langdurig te dragen en met name voor zuigelingen. De lenzen moeten doorgaans na één of twee jaar worden vernieuwd. 

De soepele lenzen kunnen af en toe worden gedragen (wegwerpbare daglenzen), langdurig en zelfs ’s nachts worden gedragen, maar voor een beperkte periode van maximaal acht dagen per maand met dezelfde lens. Doordat ze sneller verontreinigd raken dan harde lenzen, moeten ze vaker worden vernieuwd: doorgaans na veertien dagen of een maand (er bestaan lenzen die driemaandelijks of zelfs jaarlijks vernieuwd kunnen worden bij bijzondere en specifieke gevallen).

MAAK EEN AFSPRAAK: 052 41 00 64

Voor een afspraak, gelieve de dokter telefonisch te contacteren op het nummer: 052/41.00.64

Deze site vervangt geen medische consultatie