052 41 00 64

Mijn kind gaat contactlenzen dragen

Vanaf welke leeftijd kan een kind lenzen dragen?

De leeftijd waarop een kind voor het eerst lenzen kan dragen, is afhankelijk van de indicatie, dit wil zeggen de reden waarom het kind lenzen draagt. De lenzen worden aangemeten door de oogarts.

 • Vanaf de geboorte tot de leeftijd van 6 jaar -de kleuterleeftijd-, zijn de indicaties altijd medisch.
  Al vanaf de eerste paar weken kunnen contactlenzen worden aangemeten. De meest frequente indicatie bij baby’s is congenitale cataract. Bij kleuters worden meestal lenzen aangemeten als ze sterk bijziend of verziend zijn en bij kinderen die een grote afwijking aan één zijde hebben en die door het dragen van een bril uit evenwicht raken. Bij zeer jonge kinderen worden vaak harde lenzen aangemeten omdat ze een goede zichtkwaliteit en maximale veiligheid bieden, zelfs als ze continu, dag en nacht, gedragen worden.
 • Bij kinderen vanaf 6 tot 12 jaar – de basisschoolleeftijd- zijn er altijd medische indicaties, maar het is ook mogelijk dat het kind vanwege sportbeoefening lenzen draagt.
  Een kind in de basisschoolleeftijd kan, als hij of zij dat wil harde of zachte lenzen dragen , wanneer het dragen van een bril een belemmering betekent bij de dagelijkse en/of sportactiviteiten,. Bij zachte lenzen wordt, indien mogelijk, gekozen voor wegwerpbare daglenzen waarvoor geen onderhoud nodig is. Het dragen van lenzen gebeurt op die leeftijd door het aanleren van de handelingen die hij of zij zelf kan uitvoeren tijdens het aanmeten van de lenzen. Het kind kan de lenzen, afhankelijk van zijn behoefte, een aantal dagen per week dragen of elke dag.
 • Vanaf de leeftijd van 12 jaar – de middelbare schoolleeftijd- kunnen kinderen lenzen gaan dragen om medische, sportieve of esthetische redenen of op verzoek van het kind zelf.

Alles is mogelijk: harde lenzen die dagelijks of continu worden gedragen en gewone zachte lenzen met onderhoud tot zachte daglenzen. De keuze wordt gemaakt tijdens het consult met de arts voordat de lenzen worden aangemeten, afhankelijk van de vorm van het oog, de brilsterkte en het gewenste gebruik.

Hoe worden lenzen bij een kind aangemeten?

Het aanmeten is niet veel anders of ingewikkelder dan bij een volwassene. De instructies worden direct aan het kind uitgelegd, ongeacht zijn leeftijd. Het protocol varieert afhankelijk van het soort lenzen dat wordt gekozen en van de oogeigenschappen.

Kan mijn kind zijn lenzen zelf inbrengen, uithalen en onderhouden?

Ja, kinderen leren dit heel snel als ze gemotiveerd zijn. Tijdens de kleuterleeftijd, als het kind op medische indicaties lenzen draagt, zijn de ouders verantwoordelijk voor het gebruik en onderhoud van de lenzen. Het langdurig dragen, dag en nacht, is een uitzondering.

Vanaf groep 3, als vanwege sportbeoefening of om esthetische redenen lenzen worden gedragen, mag dit pas als het kind ze zelf in en uit kan doen.

Zijn contactlenzen gevaarlijk voor de ogen?

NEE, mits de lenzen goed worden aangemeten en regelmatig worden gecontroleerd. Als de instructies niet in acht worden genomen, bestaat het risico op een zeldzame maar ernstige infectie onder de lenzen. Dit is de reden waarom het dragen van lenzen onmiddellijk moet worden gestaakt in geval van rode of pijnlijke ogen.

Als mijn kind vanaf jonge leeftijd lenzen draagt, kan het deze dan de rest van zijn leven blijven dragen?

Ja, contactlenzen kunnen tegenwoordig een heel leven lang worden gedragen. Er moeten echter wel een aantal veiligheidsregels worden gevolgd.

 • zeer strikt zijn in het handhaven van de regels voor hygiëne en onderhoud.
 • zich houden aan het voorgeschreven type lenzen, dag- of nachtlenzen.
 • zich houden aan de vervangingsfrequentie van de lenzen: dagelijks, maandelijks of tweemaandelijks.
 • niet van merk lenzen veranderen zonder een arts te raadplegen.
 • niet afwijken van het onderhoudsproduct dat voor de lenzen is voorgeschreven.
 • alleen lenzen dragen bij een goed gezichtsvermogen.
 • elk jaar een controle laten uitvoeren bij de oogarts.

MAAK EEN AFSPRAAK: 052 41 00 64

Voor een afspraak, gelieve de dokter telefonisch te contacteren op het nummer: 052/41.00.64

Deze site vervangt geen medische consultatie