052 41 00 64

Mijn pil correct nemen

Wat is de pil?

Het is geen behandeling, maar een anticonceptiemiddel en een middel om uw seksualiteit vrij te beleven.

De pil bevat hormonen (synthetisch oestrogeen en progesteron alleen of in combinatie), die de eisprong blokkeren en de eierstokken in een slaapstand brengen.

Waarom de pil nemen?

Door de pil te nemen, bent u beschermd tegen een ongewenste zwangerschap, maar niet tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s), meer bepaald hepatitis C en hiv.

Enkel een condoom biedt tegelijkertijd bescherming tegen zwangerschap en SOA’s.

Wat zijn de contra-indicaties?

Roken,  verhoogd cholesterol, arteriële hypertensie zijn allemaal cardiovasculaire risicofactoren. U moet hierover praten wanneer u de pil laat voorschrijven.

Vanaf wanneer is de pil doeltreffend?

De doeltreffendheid begint vanaf de eerste dag, gedurende  de hele tijd van inname van de pil, met inbegrip van de onderbrekingsperiode van 7 dagen (indien de strip slechts 21 tabletten bevat).

Hoe moet ik ze innemen?

U moet de eerste pil verplicht op de eerste dag van de menstruatie innemen.

Het is belangrijk om het uur van deze eerste inname goed te kiezen, aangezien u dit tijdschema in de toekomst zo nauwgezet mogelijk moet volgen.

Om het risico op vergeten te beperken, volstaat het de inname van uw pil te koppelen aan een handeling die u dagelijks uitvoert. U kunt ze innemen bij het ontbijt of het avondeten, op het moment dat u uw tanden poetst of het moment dat u de wekker zet voor de volgende dag.

Wanneer u nooit de pil hebt genomen of wanneer u ze opnieuw neemt nadat u de inname een of meerdere maanden hebt onderbroken, moet u ze vanaf de eerste dag van de regels opnieuw innemen.

Indien de strip 21 tabletten bevat:

Neem elke dag één tablet op hetzelfde uur gedurende 21 dagen.

U stopt gedurende 7 dagen. Tijdens deze onderbreking krijgt u uw maandstonden.

Op de achtste dag begint u met een nieuwe strip, ongeacht of uw menstruatie al dan niet geëindigd is.

U begint uw strip op een welbepaalde dag van de week (bijvoorbeeld een zondag) en moet vervolgens elke strip op dezelfde dag (een zondag) van de week starten. Uw strip is steeds op de dag ervoor leeg (in dit geval een zaterdag).

Indien de strip 28 tabletten bevat:

Elke dag moet u in de juiste volgorde een tablet nemen, zonder onderbreking en zonder rekening te houden met het optreden van uw menstruatie.

Wat moet ik doen als ik een pil vergeten ben?

Niet panikeren, voor elke vergetelheid bestaat er een oplossing.  Uw arts staat in elk geval voor u klaar om uw vragen te beantwoorden.

Neem de overgeslagen tablet zo snel mogelijk in. Raadpleeg de bijsluiter en neem contact op met uw arts om na te gaan of u nog steeds beschermd bent.

In geval van twijfel, mag u uw strip niet onderbreken, maar moet u een bijkomende anticonceptiemethode gebruiken (condoom) tot uw cyclus beëindigd is.

U kunt ook uw toevlucht nemen tot de morning after-pil, die u zonder voorschrift bij de apotheekof een centrum voor gezinsplanning kunt halen.

Wees vooruitziend! U kunt een voorschrift voor zes maanden of een jaar voor de pil krijgen. Koop enkele extra strips om te voorkomen dat u zonder komt te zitten.

MAAK EEN AFSPRAAK: 052 41 00 64

Voor een afspraak, gelieve de dokter telefonisch te contacteren op het nummer: 052/41.00.64

Deze site vervangt geen medische consultatie