Wat is een hypoglycemie?
Dit is een onverwachte daling van de suikerspiegel in uw bloed (minder dan 60mg/dl). Suiker is onmisbaar om te overleven en is nodig om uw lichaamscellen te voeden. Suiker is zelfs de belangrijkste “voeding” voor uw hersenen. Een hypoglycemie mag dus niet te lang duren.
Loop ik een risico als ik geen diabetespatiënt ben?
Iedereen kan een hypoglycemie krijgen, maar diabetespatiënten lopen een hoger risico dan niet-diabetici door hun behandeling: insuline en sulfamiden met suikerverlagende werking.
Hoe weet ik of ik een hypoglycemie krijg?
Eerst krijgt u rillingen en gaat u zweten en uw hart klopt sneller. Uw omgeving vindt u er plots bleek uitzien. U krijgt een hongergevoel. Soms kunt u zenuwachtig zijn. In dit stadium – vooral als u diabetespatiënt bent – moet u onmiddellijk suiker eten of een gesuikerde drank drinken en elke fysieke activiteit staken om te voorkomen dat de situatie verergert. U moet uw suikerspiegel met een vingerprik pas controleren nadat u suiker hebt gegeten.
En wat als ik geen suiker bij me heb?
Uw hersenen zullen signalen geven dat ze suiker nodig hebben. De tekenen zijn erg variërend: hoofdpijn, vermoeidheid, tintelende handen, dubbel zicht, troebel zicht, duizeligheid, draaiingen… U moet uw lichaam meteen opnieuw van suiker voorzien. Vraag suiker aan uw omgeving en als u diabetespatiënt bent, moet u ervoor zorgen dat u er in de toekomst altijd bij u hebt. In het slechtste geval kunt u het bewustzijn verliezen (coma) en stuiptrekkingen krijgen. Dit bewustzijnsverlies is zeer indrukwekkend, maar is minder erg dan het lijkt. Opgelet, de omgeving mag nooit proberen om iemand die flauwgevallen is eten of drinken toe te dienen. Hij/zij zou hierdoor kunnen stikken.
Welke hoeveelheid suiker moet ik nemenbij een hypoglycemie?
Drie klontjes suiker volstaan. Vruchtensap, cola, honing, jam kunnen de suiker vervangen. Dankzij deze suikeropname zal uw lichaam zich langzaam herstellen. Wees niet ongerust als de symptomen nog een tiental minuten blijven voortduren. De suiker moet voldoende tijd krijgen om in het bloed terecht te komen. Indien u een diabetespatiënt bent, moet u uw suikerspiegel na 30 minuten controleren. U moet er rekening mee houden dat een ernstige hypoglycemie steeds gevolgd wordt door een reactie van hyperglycemie (verhoogde bloedsuiker).
Ik heb diabetes; kan ik een hypoglycemie voorkomen?
Hypoglycemies kunt u nooit helemaal voorkomen, vooral indien u insuline neemt. Het is echter belangrijk om telkens op zoek te gaan naar de oorzaak om te voorkomen dat deze zich opnieuw voordoet. Dit zijn enkele mogelijke oorzaken van uw hypoglycemie:
- Mijn laatste maaltijd bevatte onvoldoende suiker.
- Ik heb te lang gewacht met eten..
- Ik heb gesporten mijn insulinedosis was niet aangepast aan mijn fysieke inspanning.
- Ik heb me vergist in mijn insulinedosis.
Een tip: denk eraan uw hypoglycemieën en de oorzaken ervan (als u deze hebt kunnen achterhalen) in een schriftje te noteren… Dit maakt het eenvoudiger om ze tijdens de raadpleging te bespreken.
Indien u aan diabetes lijdt en met insuline of sulfamiden met hypoglycemische werking wordt behandeld, moet u er steeds voor zorgen dat u suiker bij hebt. Eet suiker zodra de eerste waarschuwingstekens optreden. Dramatiseer deze hypoglycemieën niet, maar verwaarloos ze ook niet. Praat erover met uw arts.